Från och med hösten 2019 rullar en förskolebuss i Haninge kommun

Foto: Johan Gustafsson

Den 5:e november invigdes förskolebussen i Tyresta by. Den riktar sig till barn i åldern 5-6 år och har samma pedagogik som vanliga förskolor, men lägger ett större fokus på lek och lärande utomhus. Verksamheten är en uteavdelning och tar barnen till olika platser i kommunen där barnen får utforska sin omvärld.

- Förskolebussen har blivit en riktig succé bland barnen. De tycker det är jättespännande att upptäcka olika platser. Även våra pedagoger som får möjlighet att bedriva utomhuspedagogik större delen av dagen tycker det är stimulerande och utvecklande, säger Åsa Harge, verksamhetschef för kommunala förskolan i Haninge.

(På bilden: Åse Åkesson, förskolechef, norra Jordbros förskoleområde, och Tobias Hammarberg, ordförande i grund- och förskolenämnden.)

Specialbyggd för förskoleverksamhet

Förskolebussen är placerad i norra Jordbros förskoleområde. Den är specialbyggd och har all utrustning som behövs för att bedriva förskoleverksamhet, som toalett, skötbord, matplats och möjlighet till vila. Chauffören är utbildad pedagog.

Barn-kikar-i-ett-mikroskop-forskolebuss.jpg

Större möjlighet att utforska omvärlden

Den mobila förskolan ligger i linje med den pedagogiska filosofin Reggio Emilia som alla Haninges kommunala förskolor är inspirerade av. Filosofin har som utgångspunkt att barnen är viktiga samhällsmedborgare med en stark inneboende drivkraft att utforska omvärlden.

- Förskolebussen är ett välkommet tillskott till Haninges förskolor och kommer bidra till att öka kvaliteten i vår verksamhet. Det gör det också lättare för våra barn att komma ut och uppleva och utforska all vår fina natur som vi har i Haninge. Jag ser verkligen fram emot att följa utvecklingen och användandet av förskolebussen, säger Tobias Hammarberg (L), ordförande i grund- och förskolenämnden.

Mer om förskolebussen

Mer om förskolornas arbetssätt

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: 7 november 2019